Journalister portade när ”boendedialogen” skulle presenteras

Stena Fastigheter bjöd in till möte om ”boendedialog”, men journalister och dokumentärfilmare var inte välkomna.

Matsalen på Västerhedsskolan var fylld till bristningsgränsen när hyresgäster från Pennygången samlades för att lyssna på vad Stena Fastigheter hade att säga om den kommande ”boendedialogen”.

IMG_1025

Men det var inte ett möte öppet för alla. Vid dörren stod personal från Stena Fastigheter och prickade av besökarna på en lista för att se att det verkligen var boende på Pennygången som kom.

Två dokumentärfilmare som följt Pennygångens Framtid under närmare två års tid förbjöds av Stenas personal att filma inne i lokalen. Även två journalister från GP nekades tillträde till lokalen.

Stenas kommunikatör Mia Larsson säger i en skriftlig kommentar till Pennypodden att det kan finnas hyresgäster som inte känner sig bekväma med att diskutera om det man säger kan komma att publiceras. 

– Vi vill ha möten där alla hyresgäster som är med känner sig bekväma och kan tala fritt och där hyresgäster som vill kan vara med, menar Larsson.

Larsson påpekar också att en hyresgäst på frågan om dokumentärfilmarna skulle få komma in svarade att det inte är så lämpligt. Dock var beslut om att stänga lokalen för journalister taget redan tidigare under dagen enligt mailkorrespondens som Pennypodden tagit del av.

Mötet och kritiska hyresgäster

De som pratade mest under mötet var Per Limdahl och Johan Burell från Stena Fastigheter. ”Boendedialogen” som Stena Fastigheter presenterade ska löpa under knappt två månader och den viktigaste delen är en workshop i slutet av maj då Stena ska samla in synpunkter från de boende om deras syn på renoveringen.


Johan Burell och Per Limdahl längst till vänster.

Många frågor lyftes av de hyresgäster som kommit till mötet, flera av dem kritiska. Bland annat frågade några hyresgäster om vem som egentligen bestämmer i slutändan hur renoveringen ska genomföras. På den punkten var Per Limdahl tydlig med att det är Stena Fastigheter som äger fastigheten och därmed bestämmer.

Efter mötet var det flera hyresgäster som uttryckte besvikelse över att Stenas representanter inte svarat tillfredsställande på de frågor som boende ställt.

Nätverket Pennygångens Framtid och den lokala hyresgästföreningen kommer under våren också anordna workshops och panelsamtal i syfte att lyfta frågan om boendeinflytande och socialt hållbara renoveringar.

Mattias Axelsson (som också är aktiv i Nätverket Pennygångens Framtid och den lokala hyresgästföreningen och därmed inte är opartisk i frågan)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s