E30 – Bostadsvrålet i Tensta Konsthall

Ladda hem som mp3.


Två dagar om bostadspolitik i Tensta, Stockholm. Fullt med folk, ett trettiotal organisationer. Mycket erfarenhetsutbyte. Bostadsvrålet har börjat.

När vi, något försenade, anländer till Tensta konsthall är Bostadsvrålet redan i full gång. Den stora föreläsningssalen är fylld och arrangörerna får springa efter nya stolar för de gäster som droppar in. På det första seminariet pratar bl.a. Martin Hofverberg, Irene Molina och Erik Clark om hur den svenska bostadspolitiken har förändrats under 1900-talet fram till idag. Clara Lindblom modererar samtalet och den gemensamma slutsatsen hos panelen är att vi idag egentligen inte har någon bostadspolitik värd namnet i Sverige.

IMG_20140517_145420

Det viktiga med Bostadsvrålet är dock, enligt arrangörerna, att samla olika typer av nätverk och lokala organisationer för att utbyta erfarenheter och kontakter.

Nästa punkt på programmet ger just exempel på hur människor lokalt engagerar sig mot ”lyxrenoveringar” och chockartade hyreshöjningar. Nätverket Biskopgårdens framtid berättar om sin kamp  mot hyresvärden Willhems krav på fyrtioprocentiga hyreshöjningar (vilket vi rapporterat om tidigare) och Gränby pratar om hur de fortsatt sitt engagemang trots att Rikshem påbörjat renoveringar som tvingat hundratals människor att flytta från sitt boende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s