Svidande kritik mot förbundet från Region Stockholm

(Lyssna på hela E35 via Itunes, som mp3 eller på Soundcloud (längst ner på sidan)

På den kommande förbundsstämman för Hyresgästföreningen (14-15 juni) väljer föreningen ny förbundsordförande. Valberedningens förslag – Marie Linder – utmanas nu av Annika Billström som har stöd av den största regionen Stockholm.

När Barbro Engman efter fjorton år avgår som förbundsordförande för Hyresgästföreningen blåser det upp till strid om vem som ska bli ny ordförande. Valberedningen föreslog redan i början på april att Marie Linder ska efterträda Barbro Engman. Flera av de kandidater som föreslagits tidigare bl.a. Lars Ohly och Anna Lönn Lundbäck har sagt att de inte längre kandiderar. Dock har Stockholms f.d. finansborgaråd Annika Billström stått kvar som kandidat.

I en intervju med Hem & Hyra meddelar region Stockholms ordförande Greger Björkegren att de inför förbundsstämman bestämt sig för att inte stödja valberedningens föreslag utan istället rösta för Annika Billström som kandidat.

När Pennypodden pratar med Greger Björkegren på telefon är han mycket kritisk till hur förbundsledningen agerat och kallar valberedningen arbete för ”ett debacle”.

– Vi ser att Hyresgästföreningen är en toppstyrd organisation. Det är selektivt valt vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen, säger Björkegren.

ktzxplrjhgxjnfaia62b
Greger Björkegren (Foto: Hyresgästföreningen)

Han menar vidare att Annika Billström kan det politiska spelet och även om hon, till skillnad från Marie Linder, saknar erfarenhet från att arbeta direkt i Hyresgästföreningen är hon den typ av ordförande som Hyresgästföreningen behöver.

Greger Björkegren uttalar kritik mot Marie Linder och hur den nuvarande förbundsstyrelsen agerat gentemot Region Stoclholm:

– Den typen av beslut som bl.a. Marie Linder varit involverad i och som har riktats mot Region Stockholm ger inga förutsättningar att kunna fungera som förbundsordförande.

Det som Greger Björkegren ser som den stor klyftan inom Hyresgästföreningen idag är mellan å ena sidan de som vill att organisationen ska vara ett tjänstemannastyrt försäkringsbolag och å andra sidan de som vill att man ska gå tillbaka till folkrörelserötterna. Och där menar Björkegren att Annika Billström poängterat att hon vill ta tillbaka Hyresgästföreningen till de rötterna.

Region Stockholm har drygt 30 röster på förbundsstämman men Björkegren anser sig ha en ganska klar bild av hur övriga regioner ser på det. Han säger dock att det är en ”känslig fråga”.

Nuvarande förbundsordförande Barbro Engman har valt att inte kommentera Björkegrens kritik.

Vem som blir ny förbundsordförande för Hyresgästföreningen väljs alltså på förbundsstämman  14-15 juni. Pennypodden kommer att återkomma med kommentarer efter beslutet.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s