Så bor Bokriskommittén – bara en i hyresrätt

Bokriskommittén presenterar idag sin rapport med förslag på bl.a. friare hyressättning och mindre av kollektiva förhandlingar av hyror. Pennypodden har kartlagt hur medlemmarna i kommittén bor och kan konstatera att bara en av åtta medlemmar bor i hyresrätt.

Fullskärmsinfångning 2014-06-12 220751Hösten 2013 tillsatte Fastighetsägarna och handelskamrarna i Sveriges tre storstadsregioner en kommitté som fick namnet Bokriskommittén med Klas Eklund som ordförande. Kommittén fick som uppdrag att presentera konkreta förslag på reformer av hyresmarknaden i Sverige.

När rapporten idag presenterades var två av förslagen: fri hyressättning vid nybyggen och när det kommer ny hyresgäst samt slopade krav på kollektiva förhandlingar (som idag förs av Hyresgästföreningen). Förslag som kritiseras skarpt av Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman:

– Eftersom kommissionen anser att alla försök att hålla tillbaka segregationen misslyckats så är det lika bra att ge upp. Låt de som kan betala ta över.

Vem representerar bokriskommittén?

Rapporten som kommittén lagt fram har fått stort genomslag, ända upp på regeringsnivå. De förslag som läggs fram kommer påverka människor på ett fundamentalt sätt, särskilt människor som bor i hyresrätt. Därför ser vi på Pennypodden det som relevant att undersöka hur representativa kommitténs ledamöter är.

Pennypodden har kartlagt hur de sju ledamöterna och sekreteraren i Bokriskommittén bor. Om vi delar upp boendeformer i tre olika kategorier: hyresrätt, bostadsrätt och ägt boende kan vi konstatera att hälften (fyra stycken) bor i bostadsrätt, tre stycken äger sitt boende och bara en bor i hyresrätt.

Fullskärmsinfångning 2014-06-12 190236
(Kommentar: Björn Hasselgren är sekreterare i kommittén)

När vi frågar Bokriskommitténs ordförande Klas Eklund om det är ett problem att bara en av ledamöterna bor i hyresrätt tycker han att frågan är ”puckad”.

–  Jag måste erkänna att jag inte ens förstår frågan. På vilket sätt skulle det vara ett problem? Vi förespråkar – som du vet om du läst vår rapport – en vision som innebär att människor ska kunna bo i olika upplåtelseformer, göra bostadskarriär, gå igenom flyttkedjor, menar Eklund.

– Jag har själv under mitt liv bott i tre hyreslägenheter i Stockholm, varav två hyresreglerade, en hyresrätt i Malmö, en hyresrätt i Uppsala, två bostadsrätter i Stockholm och nu på en ägd gård i Skåne. Jag har dessutom ägt en sommarstuga i Sörmland. Varför skulle detta diskvalificera mig från att göra en analys av de svenska bostadsproblemen?

Inte heller Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna i Göteborg menar att det är något problem.

– Snarare är det bra om det inte främst är egenintresset som styr ett sådant analysarbete som Bokriskommittén har ägnat sig åt, säger Antoni till Pennypodden.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman menar att det främst är rapportskrivarnas teoretiska utgångspunkter som styr dem.

blogger-image-423375934 (1)
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman (Foto: Davy Larsson)

– Det är deras närmast religiösa tilltro till marknadskrafternas välsingelsebringande krafter som styr dem, menar hon i en kommentar till Pennypodden.

Sedan tror Engman att den begränsade referensramen påverkar resultatet.

– Hela det etablerad politiska Sverige bor i ägda bostäder. Så Bokriskommissionen bekräftar bara detta. De som bor i andra boendeformer är oerhört upptagna av att ge sig på hyresrätten, menar Engman.

Mattias Axelsson (2014-06-12)

Ledamöternas och sekreterarens boendeform har vi tagit reda på genom att fråga dem. Hans Lind och Ulrika Francke har inte svarat så uppgifter om deras boende kommer här– och härifrån.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s