Hyresgästföreningens regionordförande för Stockholm – Greger Björkegren – avsatt

Efter mindre en ett och ett halvt år som ordförande för Hyresgästföreningens region Stockholm är Greger Björkegren sedan förra veckan suspenderad från sin post.

På ett styrelsemöte för Hyresgästföreningens region Stockholm i måndags förra veckan röstade en majoritet av ledamöterna för att ordförande för regionen – Greger Björkegren – med omedelbar verkan suspenderas från sin post. Enligt uppgifter som Pennypodden tagit del av innebar detta också att Björkegren omedelbart blev fråntagen sin arbetsmobil och sin epostadress kopplad till Hyresgästföreningen.

Källor inom hyresgästföreningen i Stockholm som Pennypodden varit i kontakt med liknar suspenderingen vid ”en kupp”. Suspenderingsärendet ska inte ha varit föranmält på dagordningen och förbundsstyrelsen ska inte heller ha varit informerad, vilket ska ske vid suspenderingsärdenen.

Fredric Ericsson ordförande för Hyresgästföreningen Södermalm och ledamot i regionstyrelsen säger till Hem&hyra att suspenderingen strider mot stadgarna och att inget konkret har lagts fram på vad Björkegren ska ha gjort för fel.

Björkegren har tidigare, bl.a. i Pennypodden, uttryckt stark kritik mot förbundet och det tjänstemannastyre han ansåg finnas där.

I det pressmeddelande som Hyresgästföreningen skickade ut i måndags skriver man att: “Björkegren i betydande utsträckning har agerat på egen hand utan mandat från regionstyrelsen och därmed har förverkat sitt förtroende”

Vice ordförande Marina Fredriksson tar nu över och leder regionstyrelsens arbete fram till årsmötet i april 2015.Hon säger till Hem&hyra att Hyresgästföreningens riksförbund ska utreda om beslutet att suspendera Björkegren är förenligt med föreningens stadgar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s