Rödgröna vill sänka inkomstkrav för hyresgäster i Göteborg

Lyssna på hela intervjun (inkomstkraven kommer ca. 14.20 in i klippet)

Göteborgs styrande rödgröna partier vill följa Stockholms exempel och sänka inkomstkraven för att hyra lägenhet i de kommunala bolagen. 

Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm har beslutat att sänka inkomstkraven för att få hyra lägenhet i kommunala bostadsbolag – det ska räcka med att ha existensminimum.

I den budget som röstades igenom av Göteborgs kommunfullmäktige skriver de Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ att man ”ska ge möjlighet att sänka de ekonomiska kraven för att bli hyresgäst”. Och nu verkar det som att Göteborg kommer att följa Stockholms exempel.


Daniel Bernmar (v), Ulf Kamne (mp) och Anneli Hulthén (s). Foto: Pennypodden.

I en intervju med Pennypodden säger kommunstyrelsen ordförande Anneli Hulthén (s):

– Jag tycker att det är ett väldigt bra förslag, helt klart har stockholmarna tänkt till här och finns möjligheten tycker jag att vi ska prova den här.

Ulf Kamne (mp) kommunalråd med ansvar för stadsutveckling och bostadsfrågor menar att gruppledarna för de rödgröna partierna vill genomföra det sänkta kravet under kommande år men att genomförandet inte är förankrat i AB Framtidens styrelse.

– Politiska är vi överens om att försöka ändra de nuvarande riktlinjer så att man istället ska ha existensminimum som tröskel, men AB Framtiden har inga sådana beslut, säger Kamne.

AB Framtiden är moderbolag till de kommunala bostadsbolagen. Anneli Hulthén kommer med en invändning:

– Det gäller att man får majoritet, man ska inte glömma att vi är en styrande minoritet.

I den nuvarande styrelsen för AB Framtiden har dock de rödgröna majoritet – fem av åtta ledamöter kommer från Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Så mycket talar för att även Göteborg kommer få se sänkta inkomstkrav för att hyra lägenhet i de kommunala bolagen.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s