Motstånd mot hyreshöjande renoveringar på Vita Björn – Wallenstam hårt kritiserat

Irritationen och ilskan var påtaglig bland de hyresgäster från Vita Björn i Majorna som nu står inför en lång kamp för att alla ska kunna bo kvar när deras hyresvärd Wallenstam vill stamrenovera.

Ett fyrtiotal boende från Vita Björn i Majorna hade samlats på första långgatan i Hyresgästföreningens lokal för att få information om och diskutera de renoveringar som fastighetsägaren Wallenstam vill göra.

10951436_10153571130798098_419303121814039488_n
Boende från Vita Björn på möte hos Hyresgästföreningen. Foto: Pennypodden

En av de boende som var med på mötet är Cathrin Wasshede:

– Wallenstam ska genomföra stambyte i Vita Björn och har i samband med det bestämt sig för att göra standardhöjningar i kök och badrum. De har gått ut med att detta är obligatoriskt och det enda vi kan välja på är att välja mer och då med ännu högre hyra, säger Wasshede.

Den dominerande uppfattningen bland de boende på mötet var att man inte ska acceptera Wallenstams agerande. Ett av problemen som lyftes var att Wallenstam inte presenterat hur mycket standardhöjningen kommer kosta de boende i form av höjd hyra.

– Många är oroliga för den hyreshöjning som detta med största sannolikhet kommer att innebära, menar Wasshede.

Wallestam har på sociala medier svarat på delar av kritiken.

– Nu håller vi tillsammans med hyresgästföreningen på att bilda en referensgrupp bland de boende för att skapa en öppen och bra dialog inför den kommande renoveringen, skriver företaget på sin Facebooksida.

En av de boende på mötet menade dock att referensgruppen bara är trams och att de boende på sin höjd får välja färg på tapeterna.

Daniel Carlenfors från organisationen Alla ska kunna bo kvar och aktiv i Pennygångens framtid var också med på mötet.

– Det som Wallenstam vill göra på Vita Björn är sannolikt det som Stena ville göra mot oss på Pennygången. Jag tror de kommer få svårt med det då boende är på väg att organisera sig, säger Daniel Carlenfors.

Mattias Axelsson 2012-02-12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s