E118 – Grannar på Albyberget (Yrsa Rassmusen och Carolina Diaz)
Vi åker till Grannar på Albyberget för att prata om organisering mot utförsäljningar och smygrenoveringar. I köket träffar vi Yrsa Rassmusen och Carolina Diaz.
E117 – Vad är en socialistisk bostadspolitik? (Marianella Monzon, Johan Wiman, Nooshi Dadgostar)
Pennypodden försöker svara på frågan – vad är en socialistisk bostadspolitik? Ett försök att se bortom de dagsaktuell frågorna om amorteringskrav och byggsubventioner, för att istället försöka förstå en socialistisk bostadspolitik ur olika vänsterperspektiv.
Till vår hjälp har vi Nooshi Dadgostar (bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, Johan Wiman (ordförande i Kommunistiska Partiet Stockholm) samt Mariella Monzon (från Ort till Ort).
E116 – Utförsäljningar i Rannebergen (Robert Johansson)
På isiga gator tog sig Robert Johansson från Rannebergen till vår studio för att prata om försöken att sälja ut Bostadsbolagets lägenheter i Rannebergen till Victoria Park. Vi får veta hur boende gått samman för att gemensamt göra motstånd.
E115 – Anna Nordén (vd Framtiden Byggutveckling)
Vi åker till AB Framtiden (Göteborgs allmännytta) för att ta reda på om Göteborg har ett kommunalt byggbolag eller inte. Vi pratar med Anna Nordén (tillförordnad VD) på hennes första arbetsdag på det ny position.
E114 – Aisha Ali och Ramla Abdullahi (Bergsjöns röster)
Vi tar bussen till Bergsjön för att prata med Aisha Ali och Ramla Abdullahi (tidigare aktiva i Tidsnätverket Bergsjön och nu drivande bakom Bergsjöns röster). Vi pratar om lokal organisering, vakter på torget, vem som får ta plats, rasism, Hyresgästföreningen och en hel del annat.
E113 – Patrik Höstmad (om buller i staden)
Vi är kvar på Chalmers och pratar med Patrik Höstmad (docent i teknisk akustik och utbildningsområdesledare för arkitektur och samhällsbyggnad). Vi pratar om ljud i allmänhet och buller i synnerhet, hur ljud påverkar oss och hur vi kan använda det vi vet om ljud för att förhindra allvarliga sjukdomar och skapa bra stadsmiljöer.
E112 – Kicki Björklund (vd Bostadsbolaget i Göteborg)
Mattias och Daniel har tagit sig till Chalmers och pratar där med Bostadsbolagets VD Kicki Björklund. Det som kommer upp i programmet är bl.a. vad som skiljer allmännyttan från privata fastighetsägare, varför det är så dyrt att bygga nytt, om det går att renovera hyreslägenheter utan att höja hyran och vad som egentligen är ”bra boendemiljöer”.
E111 – Johan Löfstrand (s) och Marie Linder (Hyresgästföreningen)
Före sommaren hängde Mattias och Daniel på socialdemokraternas kongress och gjorde en del intervjuer.
Nu kommer den sista – ett samtal med Johan Löfstrand (socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson) och Marie Linder (Hyresgästföreningens förbundsordförande) om nybyggnation, renovräkning och hyresrättens framtid.
E110 – Säsongsstart hösten 2017
I det första avsnittet för säsongen 2017/2018 pratar Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors om vad som hänt under sommaren. SOU 2017:33 (”Stärkt ställning för hyresgäster”) nämns liksom Almedalen 2017.
Även några önskemål inför hösten kommenteras.
E109 – Irene Molina ( professor Uppsala universitet)
Vi pratar med Irene Molina (professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet) om kulturgeografi och bostadspolitik, forskning och politik och lite grand om Chile.
E108 – Jenny Stenberg (Chalmers)
Vi pratar med Jenny Stenberg (forskare på Chalmers vid Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik) om medborgarinflytande i samband med renoveringar och stadsplanering.
Under en knapp timme pratar vi om bl.a Arnsteins deltagandestege och SKL:s delaktighetstrappa (bilder finns här), nollalternativ vid renoveringar och Lärande Lab i Hammarkullen.
E107 – Kadir Kasirga (s) och Olov Abrahamsson (NSD)
Vår andra intervju från #skongress är med Kadir Kasirga (socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot från Stockholm) och Olov Abrahamsson (politisk chefredaktör på Norrländska socialdemokraten).
Ett samtal om landsbygd kontra stad, om vad som är rimliga hyror och om #bopol i allmänhet.
Avsnittet är gjort i samarbete med Hyresgästföreningen västra Sverige.
E106 – Analys av #skongress (med Stefan Runfeldt)
På sista dagen av Socialdemokraternas kongress gjorde vi en analys av deras bostadspolitik ihop med Stefan Runfeldt (utredare på Hyresgästföreningen).
E105 – Jonas Sjöstedt (Vänsterpartiet)
Vi pratar socialistisk #bopol med Jonas Sjöstedt. Behövs privata fastighetsägare? Vem ska betala för byggandet? Hur bygger vi socialt hållbara och ekonomiskt rättvisa städer?
E104 – Lillemor Göransson, Kenneth Gustavsson och Jonas Nygren (Hyresgästföreningen)
Vi åkte till Stockholm för att spela in podd på Hyresgästföreningens ledningskonferens. Vi samtalade med Lillemor Göransson (ordförande region Norrland), Kenneth Gustavsson (ordförande region södra Skåne) och Jonas Nygren (förbundschef för Hyresgästföreningen).
Samtalet kretsade kring segregation och hur det kan se ut dels i en mindre ort i Västernorrland och dels i Malmö på Rosengård. Och vi hamnade också i frågan om hur Hyresgästföreningen kan jobba med segregation.
E103 – Emmyly Bönfors (Centerpartiet i Göteborg)
Emmyly Bönfors är distriktsordförande för Centerpartiet i Göteborg. Till vardags arbetar hon som politisk sekreterare i Västra Götalands regionen för Centerpartiet samt har politiska uppdrag både i kommun och region.
På Centerpartiets kommundagar spelade vi – i samarbete med Hyresgästföreningen västra Sverige – in ett samtal med Emmyly Bönfors där vi pratade om Centerpartiets roll i Göteborg, om stadsutveckling, om stad kontra landsbygd och en hel del annat.
E102 – Mikael Mangold (om renovering av miljonprogrammet)
Mikael Mangolds doktorsavhandling handlar om utmaningarna med att renovera miljonprogrammet. De som har lägst inkomster kommer att få de största hyreshöjningarna.
Vi går på djupet med Mangold forskning. Vad är det egentligen han har kommit fram till? Hur har han gått tillväga? Och hur kan vi aktivister använda hans resultat?
E101 – Ola Johansson (Centerpartiets bostadspolitiska talesperson)
I samarbete med Hyresgästföreningen västra Sverige åkte vi till Centerpartiets kommundagar och pratade med partiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson. Samtalet handlade om hyressättning, renoveringar och vad Ola skulle göra om han blev bostadsminister. Med i samtalet är även Pedram Kouchakpour (förhandlingschef Hyresgästföreningen västra Sverige).
Avsnitt 100 – Jubileumsavsnitt med publik
Avsnitt 100 firar vi rejält. En inspelning av livesändingen från Arena Första lång med publik. Daniel och Mattias blir intervjuade av journalisten Ida Mikko. Panel med Cindy Kankunnen (boende Långströmsgatan) Jahja Zeqiraj (socialdemokratisk ordförande fastighetsnämnden) Anna Lönn Lundbäck (regionchef Hyresgästföreningen) och Håkan Thörn (professor i sociologi). Samtalet kretsar kring aktivism, politik och framtiden.
E99 – Komitet Obrony Praw Lokatorow (Kommittén för försvarande av hyresgästers rättigheter)
Som sista avsnitt 2016 har vi gjort en intervju på engelska med två polska aktivister – Laure Akai och Jakub Zaczek – från Komitet Obrony Praw Lokatorow (Kommittén för försvarande av hyresgästers rättigheter).
Vi pratar om hur bostadsituationen i Polen skiljer sig från den i Sverige och givetvis blri det mycket om aktivism.
E98 – Karin Jonsson (Glesbygdsgirls)
I det sista avsnittet från Almedalen samtalar Mattias Axelsson och Malin Fricke från Pennypodden Karin Jonsson som var ledarskribent (nu på kultursidan) på Östersunds-Posten och initiativtagare till Facebook-gruppen ”Glesbygdsgirls”.
Samtalet röt sig kring digital opinionsbildning, hur det är att växa upp och leva i glesbygden, kolonialism i Norrland, regionreformen och veganer mot jägare.
E97 – Nooshi Dadgostar (vänsterpartiet)
Nu börjar vi närma oss slutet av Almedalsintervjuerna. Som sista politiker från Almedalen pratar vi med Vänsterpartiet bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar. Vi pratar om vad det innebär för den bostadspolitiska analysen att man är socialist och feminist.
E96 – Johan Löfstrand (socialdemokraterna)
Avsnitt 96 (också det från Almedalen) är en intervju med Johan Löfstrand (socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson och vice ordförande i civilutskottet). Samtalet kretsar kring hur Johan som ”demokratisk socialist” och ”gråsosse” ser på det här med bostadspolitik.
Och så kommer vi såklart in på det här med Frihamnen.
E95 – Bostadsvrålet 4 i Uppsala
Från Bostadsvrålet 4 i Uppsala får vi lyssna på intervjuer med Elin Forsell (konstnär Våra Hem),Emil Pull (forskare Crush), Stella Papasotiriou (Medborgarskolan), Victor Mauritz (Allt åt alla Uppsala).
Vi intervjuade också två polska aktivister – men den intervjun kommer senare i år.
E94 – Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.
Veckans intervju är med Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen. Vi pratar med henne om vad en förbundsordförande gör, vad Hyresgästföreningen kan spela för roll i framtiden och lite annan bostadspolitik.
Taggar: #hyresgästföreningen, #Marie Linder
E93 – Caroline Szyber (Kristdemokraterna)
Under Almedalsveckan träffade vi Caroline Szyber (bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna) och pratade bostadspolitik ur ett lite mer ideologiskt perspektiv.
Taggar: #Caroline Szyber, #kristdemokraterna
E92 – Kurt Eliasson (fd VD för Sabo)
Almedalenintervjuerna fortsätter. Nu är det dags för Sabos fd VD Kurt Eliasson. Sabo är bransch- och intresseorganisation för ca 300 allmännyttiga bostadsföretag. Vi pratar med Kurt Eliasson om vad allmännyttan är och en hel del om EU:s bostadspolitik (vilket nog är första gången i Pennypoddens historia).
Taggar: #Allmännyttan, #Kurt Eliasson, #Sabo
E91 – Jonas Nygren (förbundschef för Hyresgästföreningen)
Vårt första avsnitt efter sommaruppehållet blir en intervju från Almedalsveckan – Jonas Nygren, tillträdande förbundschef för Hyresgästföreningen och fd ordförande för kommunstyrelsen i Sundbyberg.
Vi pratar om rollen som kommunpolitiker, hur man bygger i en kommun och vilka utmaningar Hyresgästföreningen står inför.
Taggar: #förbundschef, #hyresgästföreningen, #Jonas Nygren
E90 – Anna Lönn Lundbäck (Hyresgästföreningen)
Vår sista gäst innan sommaren är Anna Lönn Lundbäck, regionchef på Hyresgästföreningen västra Sverige.
Vi pratar om Hyresgästföreningens nya Framtidsprogram som antogs på föreningens förbundsstämma. Hur går det till när man tar fram ett så omfattande program? Hur kommer det att förändra Hyresgästföreningen?
Taggar: #Anna lönn lundbäck, #Hyresgästföreningen
E
89 – Adam Cwejman (ledarskribent GP)
Vår näst sista gäst innan sommaren är Adam Cwejman ledarskribent på GP och aktiv i debatten om stadsutvecklingen i Göteborg.
Det blir ett samtal om olika typer av arkitektur (med ett visst extra fokus på Polen), om ”hyresreglering”, om hur städer bör byggas, om problemet med planmonopol, om vad som är fel med Göteborgs stads- och bostadspolitik och vilka platser i Göteborg som är både vackra och funktionella.
Taggar: #Adam Cwejman, #arkitektur, #bostadspolitik, #GP
E88 – Malake Maksassi (om demo mot bostadsbrist)
Apropå den stora ”Demonstationen mot bostadsbristen” tar vi ett längre snack med demons initiativtagare Malake Maksassi. Vi pratar om varför hon som politiskt obunden och utan tidigare erfarenhet av bostadspolitik dragit igång en stor demonstration och hur du faktiskt gör om du vill göra samma sak (polistillstånd, mediakontakter, plakat etc.)
Taggar: #bostadsbrist, #Malake Maksassi
E87 – Utförsäljningar i Landskrona och sura fastighetsägare
I veckans avsnitt får ni fyrtio minuter killgissande när Daniel och Mattias pratar om utförsäljningarna i Landskrona, om ordet hyresrättsinnehavare, om sura fastighetsägare, om ny bostadsminister och releasen av Rätt att bo kvar.
E86 – Victoria Percovich Gutierrez
Vi pratar med Victoria Percovich Gutierrez (ekonom och kulturgeograf) om stadsplanering i allmänhet och Miljonprogrammet i synnerhet. Under en dryg timme beror vi makt (kunskap och ekonomi), Malmö och dess olika stadsdelar, renoveringar, urban geografi, ojämlikhet och en massa annat.
E85 – Robert Hannah (Liberalerna)
Vi pratar med Robert Hannah – bostadspolitisk talesperson för Liberalerna. Samtalet rör sig kring vad en socialliberal bostadspolitik egentligen är. Hur ska hyran sättas? Vem ska bestämma över bostadspolitiken? Hur ska vi renovera miljonprogrammet? Robert Hannah ger sina och Liberalernas svar.
E84 – Erik Persson (aktivist från Umeå)
Vi pratar med Erik Persson aktivist och skribent ifrån Umeå. I samtalet berör vi stadsomvandlingen av Umeå och hur kommunen och Balticgruppen med högst tvivelaktiga metoder förändrat staden under de senaste åren. Vi pratar i drygt en timme och nämner faktiskt bara ordet gentrifiering en enda gång.
E83 – Härifrån
Vi pratar med Johanna och Maria från Härifrån. Vi pratar om ”den urbana normen”, om staden och landet, om Jordbruksverket och om perspektiv på glesbygd.
Taggar: #den urbana normen, #Härifrån, #landsbygd
E82 – Bar Grön (Lena Andersson, Ulf Kamne, Emma Hult och Anders T Carlsson)
Vi pratar med kommunalrådet Ulf Kamne (mp) och riksdagsledamoten/bostadspolitiska talespersonen Emma Hult (mp). Dessutom pratar vi med Lena Andersson (VD på Älvstaden Utveckling AB) samt kvällens arrangör Anders T Carlsson.
Taggar: #Bar Grön, #Emma Hult, #Lena Andersson, #miljöpartiet, #Ulf Kamne
E81 – Johan Trouvé (VD på Västsvenska Handelskammaren)
Vi pratar med Johan Trouvé (VD på Västsvenska Handelskammaren) om stadsutveckling, bostadspolitik, Frihamnen, trängselskatt, blandstad, lobbyism och en hel del annat.
Taggar: #bostadspolitk, #Johan Trouvé, #Västsvenska handelkammaren
E80 – Thomas Martinsson – bostadspolitiskt sakkunnig HGF västra Sverige
I årets andra avsnitt begär sig Daniel och Mattias till Hyresgästföreningen västra Sveriges regionkontor och intervjuar den Thomas Martinsson – bostadspolitiskt sakkunnig i organisationen.
Vi pratar om bostadssamtalen mellan riksdagspartierna och vad dessa kan leda till, om de strandade hyresförhandlingarna och dess konsekvenser samt om framtiden för hyresrätten.
Taggar: #bostadssamtalen, #hyresförhandlingar, #Hyresgästföreningen, #Thomas Martinsson
E 79 – Poddens framtid och de strandade hyresförhandlingarna
I årets första avsnitt av Pennypodden gör Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors en programförklaring för året som komma skall. De pratar också om varför Fastighetsägarna har strandat årets hyresförhandlingar och om huruvida blocköverskridande bostadspolitik är bra eller dåligt.
E 78 – Boende på Valla torg
Som sista avsnitt 2015 pratar Daniel Carlenfors med Valentina och Jonathan som bor vid i Årsta, Valla torg. Vi pratar om på deras process ur hyresrättsinnhavareperspektiv och försöker reda ut vad ”grow smarter” är.
Taggar: #renovräkning, #Stockholm, #Valla Torg
E77 – Bostadsvrålet 3 i Malmö
Under Bostadsvrålet 3 i Malmö fanns vi såklart på plats och intervjuade aktivister och andra som var på Inkonst.
De intervjuade är i tur och ordning Malin Stenborg (Bostadsupproret), Åse Richard (Gränby),Sofie Selin (BoPoolen), Cattis Carlén (Bopinion), Hanna Wadman (bl.a. UngBo), Petter Gunnarsson (Hyresrättskollen) och Dominika Polanska (forskare på Uppsala universitet).
Taggar: #bostadsvrålet, #Cattis Carlén, #Dominika Polanska, #Hanna Wadman, #Malin Stenborg, #Petter Gunnarsson, #Sofie Selin
E76 – Agneta Börjesson och Magnus Mannerback (utredare om hyresgästers inflytande)
I juli 2015 fick Agneta Börjesson (mp) uppdrag från regeringen att utreda hyresgästers inflytande (bl.a. i samband med ombyggnation). Till utredningssekreterare valdes Magnus Mannerback(jurist).
Vi har träffat dem både och pratat om vad utredning har för direktiv, hur det går till att göra en utredning och vad som kommer ut av detta.
Taggar: #Agneta Börjesson, #bostadspolitik, #Magnus Mannerback, #regeringen, #Stärkt ställning för hyresgäster
E75 – Nazem Tahvilzadeh (om demokrati och medborgardialog)
Vi pratar med Nazem Tahvilzadeh (forskare på KTH) om deliberativ demokrati, medborgardialog, inflytande, Porto Alegre, Alby inte till salu och en hel del annat.
Taggar: #medborgardialog, #Alby inte till salu, #demokrati
E74 – Vita Björn (om renoveringar och lokalt motstånd)
Vi pratar med Karin Löfgren, Karin Sandström och Mania Teimouri från bostadsområdet Vita Björn i Majorna (Göteborg). Samtalet handlar om hur det går till när en fastighetsägare (i detta fallet Wallenstam) vill renovera och höja hyrorna men de boende reser motstånd.
Taggar: #renoveringar, #renovräkning, #Vita Björn
E73 – Den urbana fronten (med Catharina Thörn och Katarina Despotovic)
Catharina Thörn och Katarina Despotovic pratar om sin bok Den urbana fronten som släppts i dagarna.Vi får lyssna på ett samtal mellan författarna om deras arbete och om gentrifiering. Dessutom lite kort om rivningskontrakt i Kville.
Taggar: #gentrifiering, #Den urbana fronten, #Kvillebäcken
E72 – Lisa Deurell (Kvinnors Byggforum)
Vi pratar med Lisa Deurell (arkitekt och aktiv i Kvinnors Byggforum) om bl.a. Mellanstaden och hur det där går att bygga och förtäta.
Samtalet är inspelat i Vasaparken. Så ljudkvaliteten är sådär.
Taggar: #arkitekter, #arkitektur, #Kvinnors Byggforum, #mellanstaden, #stadsplanering
E71 – Intervju med Mehmet Kaplan och debatt från Fastighetsmässan
Vi gör en ny (den här gången kortare) intervju med bostadsminister Mehmet Kaplan. Dessutom har vi hängt på Fastighetsmässan och lyssnat på när Kaplan, Hans Wallenstam, vd på Wallenstam, Charlotte Andersson, vd Fastighetsägarna GFR och Anna Lönn-Lundbäck, regionchef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.
Taggar: #bostadsministern, #debatt, #Fastighetsägarna, #Mehmet Kaplan
E70 – Debatt om renoveringar och lite bopol-nyheter
I första avsnittet efter sommaruppehållet går Daniel och Mattias igenom de viktigaste nyheterna inom bostadspolitiken. Dessutom får vi lyssna till hela debatten om renoveringar som anordnades under Kulturkalaset av AB Framtiden. Medverkar gör Ulf Kamne (mp), Lars Johansson (ordf AB Framtiden), Kicki Björklund(Bostadsbolaget), Hasse Kvint (Hyresgästföreningen) och Daniel Carlenfors (Pennypodden/Alla ska kunna bo kvar).
E69 – Kajsa Börjesson (om drömmen om landet)
I säsongens sista avsnitt (nu tar vi sommarlov i en dryg månad) pratar vi med Kajsa Börjesson om hennes exjobb om bostäder på landsbygden. Kajsa Börjesson är arkitektstudent och hennes idé är att rita hyresrätter på landsbygden. Vi pratar om ”drömmen om landet”, allmänningar och hyresrätten har en framtid utanför storstäderna.
E68 – Almedalen 2015 sammanfattat
Daniel och Mattias tillsammans med Amandus sammanfattar Almedalsveckan 2015 ur ett aktivistperspektiv. Vi analyserar hur fastighetsägarna pratar om bostadspolitik, vi sammanfattar Alla ska kunna bo kvar:s seminarium och vi pratar om huruvida vi ska finnas på plats i Almedalen eller inte.
E67 – Mehmet Kaplan (bostadsminister)
Under ett besök i Göteborg fick vi möjlighet att prata med bostadsministern Mehmet Kaplan om hans första dryga halvår som bostads-, stadsutvecklings- och it-minister. Vi får reda på vilka som är de största utmaningarna inom bostadspolitiken, hur miljonprogrammets renoveringar ska betalas, vad som hände med de utlovade renoveringsmiljarderna, vad vi kan gör åt #gentrifieringsparadigmet och en del annat som har med bostadspolitik att göra.
E66 – Hampus Hagman (kd) och Johannes Hulter (s) från byggnadsnämnden i Göteborg
Byggnadsnämnden i Göteborg har en viktig roll när det kommer till nybyggnation och stadsplanering i staden. Men hur fungerar byggnadsnämnden och finns det några ideologiska skillnader mellan höger och vänster i synen på stadsplanering och nybyggnation i Göteborg.
Vi har träffat Hampus Hagman (kd) och Johannes Hulter (s) som båda sitter i byggnadsnämnden för att få svar på dessa frågor.
E65 – Högdalens vänner om ockupationen i Högdalen
Sedan den 23 maj har Högdalens vänner öppnat upp (eller ockuperat, beroende på vem du frågar) den rivningshotade Högdalens skola. Aktivister och boende i området har gjort skolan till ett Folkets hus. Vi träffade tre av de aktiva i Högdalens vänner för att prata om vad de gjort och varför. Det blev ett samtal om Veidekke, utförsäljningar, allmänningar, gemensam kamp och gentrifiering.
E64 – Ola Nylander (om svensk bostadshistoria)
Ola Nylander (arkitekt och lärare på Chalmers) pratar om svensk bostadspolitisk historia – från slutet av 1800-talet fram till idag. Vilka arkitekturideal har rått? Varför har det byggts som det har byggts? Vilka trender kan vi se?
E63 – Erik Stenberg (arkitekt på KTH)
Erik Stenberg är arkitekt och lärare på Arkitekthögskolan i Stockholm. Han har framförallt jobbat och bott i Stockholmsförorten Tensta. Det som Erik Stenberg framförallt pratar om med oss är miljonprogrammet och dess styrkor och svagheter.
E62 – Catharina Thörn (om gentrifiering och stadsutveckling)
Ett brinnande aktuellt ämne är gentrifiering och hur staden utvecklas. Därför har vi pratat med Catharina Thörn, forskare på Institutionen för kulturvetenskaper och medredaktör till boken Gentrifiering – kultur, politik och ekonomi.
Taggar: #gentrifiering, #Kvillebäcken
E61 – Malin Stenborg (Bostadsupproret)
Malin Stenborg (Bostadsupproret) kommer till studion och pratar om att vara bostadssökande och jobba med bostadspolitik i nätverk.
Bostadsupproret är ett initiativ för att uppmärksamma bostadsbristen för unga vuxna,
E60 – Hela debatten om renoveringarna av miljonprogrammet
Tack vare våra vänner på Göteborgs-Posten kan vi nu lägga upp hela den bostadspolitiska debatten om renoveringarna av miljonprogrammet. Först är det en halvtimme med gäster. därefter en dryg halvtimmes debatt och sedan en halvtimme med publikfrågor.
E59 – Från #pratbar om renoveringarna av miljonprogrammet
Vi är på plats på Pustervik och #pratbar och pratar om renoveringarna av miljonprogrammet. Vi intervjuar i tur och ordning – Gunilla Grahn-Hinnfors (GP), Marion Hellgren (Biskopsgårdens Framtid), Karl Lundén (Vita Björn), Ewa Thalén Finné (m), Emma Hult (mp), Robert Hannah (fp), Johan Löfström (s) och Nooshi Dadgostar (v)
E58 – Josefine Söderpalm (Göteborgs Förenade Studentkårer)
Våren ar kommit och vi pratar med Josefine Söderpalm (ordförande i Göteborgs Förenade Studentkårer) om Göteborg som studentstad. om bostadsbrist. om varför det ska byggas studentbostäder och om aktivism.
Taggar: #Göteborg, #GFS, #bostadsbrist, #studentbostäder
E57 – Nabila Abdul Fattah
Avsnitt 57 innehåller en intervju med Nabila Abdul Fattah – debattör, aktivist, krönikör, socialpedagog, rappare och mycket annat.
Vi pratar bl.a. om Alby inte till salu.
Taggar: #Alby inte till salu, #aktivism, #Nabila Abdul Fattah
E56 – Boverkets rapport om ombyggnation och panelsamtal på Pennygången
Inga gäster i studion i veckans avsnitt, däremot två spännande inslag; Intervju med Hans Jonsson från Boverket angående myndighetens rapport Flyttmönster till följd av omfattande renoveringar och Första halvtimmen av panelsamtalet på Pennygången med Catharina Thörn, Ola Broms Wessel, Pär Johansson, Sofie Ludvigsson och Pedram Kouchakpour.
E55 – Intervjuer från Hyresgästföreningens temadag om #bopol
I veckans avsnitt av Pennypodden får ni följa med oss till Hyresgästföreningen Västra Sverige. En lördag i januari samlades ett trettiotal intresserade för att diskutera vad Hyresgästföreningen kan göra för att påverka bostadspolitiken inom tre områden: 1) nybyggnation, 2) renoveringar på de boendes villkor samt 3) en mindre segregerad stad.
E54 – Åse Richard (Gränby)
Vår första intervju för 2015 är med Åse Richard från stadsdelen Gränby i Uppsala. Gränby är (precis som Pennygången) ett område som är mitt upp i en renoveringsprocess med kraftiga hyreshöjningar. Vi pratar med Åse Richard om att göra lokalt motstånd, att renovera hållbart och hur det är att bo i ett område som renoveras. Lyssna på avsnitt 54 som mp3.
E53 – Nyårsspecial
Daniel och Mattias sammanfattar 2014 i form av en topp 10-lista. med det bästa från året som gått (bl,a. med Dristig och Drabanterna, Matilda Magnusson, Tom Heyman). Medverkar gör också Josefin Söderpalm (GFS). Vi pratar också om vad som hänt på Pennygången under 2014 med Pär Johansson från Nätverket Pennygångens Framtid. Avsnitt 53 som mp3.
E52 – Tomas Lundberg (Folkstaden)
Vår sista intervju för året blir med Tomas Lundberg – arkitekt och en av de som driver Folkstaden. Med Tomas pratar vi om vad Folkstaden är för något, om byggemenskaper, om nya planer för Heden och hur Göteborg kan utvecklas som stad. Avsnitt 52 som mp3.
E51 – Från Bostadsvrålet i Göteborg
I helgen har Bostadsvrålet 2 anordnats i Göteborg. Pennypodden var såklart där och fångade röster från både arrangörer och deltagare. Några av de röster som hörs är Nabila Abdul Fattah (från bl.a. Alby inte till salu), Mathias Krusell (Allt åt alla), Malin Stenborg (Bostadsupproret), Michael Edwards (professor från London) och Margit Mayer (professor på Free University Berlin). Ladda hem avsnitt 51 som mp3.
E50 – Nya Heden och Guldmyntsgatan
I avsnitt 50 av Pennypodden får ni följa med till Heden och till Guldmyntsgatan. Vi gör två reportage om två aktuella platser i Göteborg. Ladda hem E50 som mp3.
E49 – Hanna Lindqvist (jagvillhabostad.nu Göteborg)
I avsnitt 49 av Sveriges bästa bostadspolitiska podcast pratar vi med Hanna Lindqvist från jagvillhabostad.nu. Vi pratar om bostadsbrist, organisering och gräsrotsaktivism. Ladda hem som mp3
E48 – Johan Johansson (Nätverket Rädda Linjalen)
Mattias och Daniel har tagit sig till legendariska Nacksving Studios i Göteborg för att prata med Johan Johansson(musiker, aktiv i Hyresgästföreningen och en av initiativtagarna till Nätverket Rädda Linjalen). Vi pratar med Johan Johansson om att arbeta lokalt med bostadspolitik, hur en ska motverka ombildningar av hyresrätter och vilka likheter det finns mellan Nätverket Rädda Linjalen och Nätverket Pennygångens Framtid. Ladda hem som mp3
E47 – Karin Andersson (Biskopsgårdens Framtid)
I avsnitt 47 av Pennypodden – Sveriges bästa bostadspolitiska podcast – pratar vi arkitektur, renoveringar och aktivism med Karin Andersson (arkitekt och aktiv i nätverket Biskopsgårdens framtid). E47 som mp3
E46 – Valet och bostadspolitiken, vad händer nu?
Daniel, Mattias och Lennart Sjöstedt (bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen) pratar om och analyserar vilken betydelse valresultatet har på bostadspolitiken (både kommunalt och nationellt). E46 som mp3.
E45 – Allt om renoveringarna på Pennygången
I avsnitt 45 av Sveriges bästa bostadspolitiska podcast går vi tillbaka till våra rötter – vi pratar Pennygången. Dels har vi ett längre reportage om historien bakom protesterna och dels har vi ett längre samtal med Mattias, Daniel och Malin Fricke (kontaktperson för Nätverket). E45 som mp3.
E44 – Ny säsong och Veronica Palm (s)
En ny säsong av Pennypodden drar igång och vi blickar bakåt (på förra säsongens höjdpunkter) och framåt (mot vad vi ska göra de kommande månaderna) och pratar med Veronica Palm. Ladda hem E44 som mp3
E43 – Almedalen (nu är det slut!) – med Amineh Kakabaveh (v), Jan Lindholm (mp) och Veronica Svärd (fi)
Sista dagen under Almedalsveckan och vi har träffat de rödgrönrosa politiker och pratat bostäder – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ. Ladda hem E43 som mp3.
E42 – Almedalen (nu är det snart slut) – med Billy McCormack, Marie Linder och Arkitektstudenterna
Almedalsveckan börjar lida mot sitt slut. Näst sista dagen och tälten stängs sakta och politiker och journalister blir färre och färre på Visbys gator. Men Pennypodden fortsätter. Vi träffar Billy McCormac (vd Fastighetsägarna Sthlm), Andreas Henriksson (debattredaktör Dagens samhälle), Marie Linder (ordf Hyresgästföreningen) och Arkitektstudenterna. Ladda hem E42 som mp3.
E41 – Almedalen fortsätter (Alexander Ståhle, Johan Ehrenberg och Nabila Abdul Fattah)
Pennypodden fortsätta under fredagen att gå runt på Visbys kullerstensgator och träffa intressanta människor – Alexander Ståhle, Johan Ehrenberg och Nabila Abdul Fattah. E41 som mp3.
E40 – Kvinnors Byggforum, Villaägare och gratismat och Fastighetsägarna
Dag två i Almedalen för Pennypoddens del bjöd på många intressanta seminarier och, framför allt, mängder av möten med nya och gamla bekantskaper. E40 som mp3.
E39 – Almedalen here we come (intervju med Nina Lundström och Ola Johansson)
Fjärde dagen under Almedalsveckan kom Pennypodden äntligen till Visby på Gotland. Vi träffade två bostadspolitiker – Nina Lundström (Folkpartiet) och Ola Johansson (Centerpartiet) och en opinionsbildare från Hyresgästföreningen – Erik Normark. E39 som mp3.
Avsnitt 38 – Mats Arnsmar (s) ordförande i byggnadsnämnden
Avsnitt 38 är den sista politikerintervjun – Mats Arnsmar, socialdemokrat och ordförande i byggnadsnämnden i Göteborgs kommun. Vi pratar om nybyggnation, renoveringar och vad som gör Göteborg till en trevlig stad att bo i. E38 som mp3.
Avsnitt 37 – Martin Hellström (stadssekreterare för Kristdemokraterna)
Vår näst sista intervju i politikerspecialen blir med Martin Hellström (kd). Martin Hellström bor i Uddevalla men jobbar politiskt för Kristdemokraterna i Göteborg. Vi pratar om nybyggnation, renoveringar och vad som gör Göteborg till en trevlig stad att bo i. Ladda hem E37 som mp3
Avsnitt 36 – Marie Linder (ny ordförande i HGF?) samt debatt mellan Ulf Kamne (mp) och Axel Josefsson (m)
Avsnitt 36 tar sitt avstamp i valet till ny förbundsordförande i Hyresgästföreningen. Avsnittet har två huvuddelar: intervju med Marie Linder (kandidat till förbundsordförande i Hyresgästföreningen.
En intervjuduell mellan Ulf Kamne (mp) och Axel Josefsson (m). E36 som mp3.
Avsnitt 35 – Greger Björkegren (ordf. Region Sthlm Hyresgästföreningen)
Avsnitt 35 av Pennypodden – Sveriges bästa bostadspolitiska podcast – är en längre intervju med Greger Björkegren (ordförande i Region Stockholm, Hyresgästföreningen). E35 som mp3.
Avsnitt 34 – Ulf Kamne (mp) ordförande i fastighetsnämnden
Vår sjätte intervju i serien med Göteborgs bostadspolitiker är med Ulf Kamne (Miljöpartiet). Ulf Kamne sitter som ordförande för Miljöpartiet i fastighetsnämnden och vi pratade med honom om bostadssituationen i Göteborg, om miljonprogrammets renovering och om hur Miljöpartiet vill se att Göteborg utvecklas de kommande åren. Ladda hem E34 som mp3.
Avsnitt 33 – Rickard Nordin (centerpartiet) riksdagsledamot
Vår femte intervju i serien med Göteborgs bostadspolitiker är med Rickard Nordin (Centerpartiet). Eftersom Centerpartiet inte har några mandat i Göteborgs kommunfullmäktige valde vi en riksdagsledamot – Rickard Nordin. Samtalet handlade som vanligt om nybyggnation i Göteborg, renoveringar och vad Göteborg ska bli för typ av stad. Ladda hem E33 som mp3.
Avsnitt 32 – Live från Megaloppis vid Mariaplan
För första gången spelade Pennypodden in med publik. Under Megaloppisen 25 maj i Majorna fanns Pennypodden på plats vid Mariaplan och pratade med bl.a. Patrik Andersson (Yimby), Ronny Bengtsson (Hyresgästföreningen) och Hanieh Namwar (kultursamordnare). Ladda hem E32 som mp3.
Avsnitt 31 – Barbro Engman (förbundsordförande i Hyresgästföreningen)
Under hela 00-talet har Barbro Engman varit förbundsordförande för Hyresgästföreningen. På den kommande förbundsstämman kommer hon att lämna posten, därför bestämde vi oss för att ha ett samtal om hennes roll i Hyresgästföreningen, hur organisationen har och kommer att utvecklas och vad hon kommer att göra i framtiden. Ladda hem E31 som mp3.
Avsnitt 30 – Bostadsvrålet i Tensta Konsthall
Avsnitt 30 av Pennypodden samlar tankar ifrån Bostadsvrålet. Lyssna genom att ladda hem filen som mp3.
Avsnitt 29 – Tom Heyman (Vägvalet) ledamot i byggnadsnämnden
Vår fjärde intervju i serien med Göteborgs bostadspolitiker är med Tom Heyman (Vägvalet). Ladda hem E29 som mp3
Avsnitt 28 -Martin Wannholt (m) – kommunalråd och vice ordförande i fastighetsnämnden
Som nummer tre i vår serie med göteborgska politikerintervjuer kommer Martin Wannholt (m) som är kommunalråd och vice ordförande i fastighetsnämnden. Ladda hem E28 som mp3
Avsnitt 27 – Marie Lindén (v) – andra vice ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg
Som nummer två i vår serie med göteborgska politikerintervjuer kommer Marie Lindén (v) som är andre vice ordförande i byggnadsnämnden. Ladda hem E27 som mp3
Avsnitt 26 – Kjell Björkqvist (fp) – vice ordförande i byggnadsnämnden
Första ut i vår serie med politikerintervjuer är Kjell Björkqvist (fp) och vice ordförande i byggnadsnämnden. Ladda hem E26 som mp3
Avsnitt 25 – Intervju med Lars Ohly (kandidat till ordförandeposten i Hyresgästföreningen)
Inför Hyresgästföreningens förbundsstämma har fyra kandidater till ordförandeposten nominerats – däribland fd vänsterpartiledaren Lars Ohly. Daniel och Mattias tar pulsen på Ohly – kan man bo i bostadsrätt och vara ordförande för HGF, vilka är de stora utmaningarna och varför tycker Lars Ohly att han är en lämplig kandidat. E25 som mp3.
Avsnitt 24 – Samtal med Erik Stenberg (arkitekt) och reportage från Biskopsgårdens framtid
Avsnitt 24 av Pennypodden innehåller en intervju med arkitekten Erik Stenberg från KTH och ett reportage från manifestationen i Biskopsgården mot höjda hyror. Dessutom pratar Daniel och Mattias om de kommande politikerintervjuerna. E24 som mp3.
Avsnitt 23 – Medborgarstämma och vernissage
Mattias Axelsson pratar med formgivaren Lena Gollvik om hennes fotografier av familjer på Pennygången. Dessutom får vi följa med på Göteborgs första medborgastämma. E23 som mp3.
Avsnitt 22 – Johannes Hulter (Yimby)
Samtal med Johannes Hulter (fd samordnare för Yimby Göteborg). Vi pratar om vad Yimby är, om förtätning är bra i alla lägen och om hur Göteborg som stad kommer att utvecklas de kommande åren E22 som mp3
Avsnitt 21 – Mingelpodd
Intervjuer och analys, dels ifrån Kristdemokraternas och Hyresgästföreningens bostadsseminarium (t.ex. bostadsminister Attefall) och dels ifrån Nöjesguidens bostadsmingel på Okidoki arkitekter. E21 som mp3
Avsnitt 20 – Martina Enghardt (Hyresgästföreningen)
Samtal med Martina Enghardt(Hyresgästföreningens regionstyrelse) om att engagera sig i hyresgästföreningen, om bostadspolitik inför valet 2014 och hur vi bäst kan lyfta frågorna. E20 som mp3
Avsnitt 19 – Ulf Kamne (mp)
Samtal med Ulf Kamne (ordf i Göteborgs fastighetsnämnd och miljöpartist) om byggande i Göteborg, vem som har ansvar, om man kan bygga billigt och den kontroversiella frågan om ”social housing”. E19 som mp3
Avsnitt 18 – Björn Siesjö (stadsarkitekt)
Samtal med Björn Siesjö (Göteborgs stadsarkitekt) om vad en stadsarkitekt gör, vilka krav som ska ställas när nya bostäder byggs och varför Göteborg hamnat så fel och blivit en av Sveriges mest segregerade städer. E18 som mp3
Avsnitt 17 – Erik Berg (arkitekt)
Samtal med Erik Berg arkitekt och samhällsdebattör om varför arkitekter är lakejer och hur vi ska bygga ett bättre och mer rättvist Göteborg. E17 som mp3
Avsnitt 16 – Mathias Krusell (Allt åt alla)
Samtal med Mathias Krusell från Allt åt alla. Vi pratar om osäkra anställningar, osäkerheten på bostadsmarknaden och hur man ska göra om man vill uppnå förändring. E16 som mp3.
Avsnitt 15 – Jul- och nyårsspecial
Vi sammanfattar året, dricker glögg, får oväntade samtal och tänder en brasa – allt i Pennypoddens julspecial. Jul- och nyårsspecial som mp3
Avsnitt 14 – Extrapodd om Hovrättens dom
Vi analyserar Svea Hovrätts dom gällande Pennygången tillsammans med Conny Borup (jurist på Hyresgästföreningen) som företrätt de boende i förhandlingarna. Extrapodd som mp3.
Avsnitt 13 – Pedram Kouchakpour (Hyresgästföreningen)
Samtal med Pedram Kouchakpour – (ansvarig för regionens förhandlingar på Hyresgästföreningen) om hyressättning, bruksvärde, Boverket och renoveringar. E13 finns som mp3
Avsnitt 12 Malin Widehammar (Staden vi vill ha)
Samtal med Malin Widehammar (engagerad i Staden vi vill ha) om Göteborgs framtid och medborgarengagemang. E12 som mp3
Avsnitt 11 – Anna Lönn Lundbäck (Hyresgästföreningen)
Samtal med Anna Lönn Lundbäck(regionchef på Hyresgästföreningen) om Pennygången ur en regionchefs perspektiv och framtiden för Hyresgästföreningen. E11 som mp3
Avsnitt 10 – Dialogen på Pennygången?
Mattias och Daniel pratar om vad som hänt på Pennygången sedan Stena skickat ut sitt brev och meddelat att de vill göra en ”omstart” och bjuda in till dialog. E10 som mp3.
Avsnitt 9 – Jöran Fagerlund (ordförande AB Poseidon)
Samtal med Jöran Fagerlund (v) som är styrelseordförande för AB Poseidon (ett av de kommunala bostadsbolagen i Göteborg). Vi pratar om vilken roll allmännyttan kan ha och vad en vänsterpartist kan göra i en bolagsstyrelse. E09 som mp3
Avsnitt 8 – Tre nyheter om #bopol
Vad händer egentligen på Pennygången? Vi redar ut de senaste turerna. Dessutom kommenterar vi tre nyheter om bostadspolitik. E08 som mp3.
Avsnitt 7 – Pernilla Hagbert (Arkitekter utan gränser)
Samtal med Pernilla Hagbert från Arkitekter utan gränser pratar med Daniel och Mattias om arkitektur, klimat och vad vi måste göra för att rädda världen. E07 som mp3.
Avsnitt 6 Filip Laurits (Gårda boendeförening)
Samtal med Filip Laurits från Gårda boendeförening om rivningshotet mot stadsdelen Gårda i Göteborg. E06 som mp3.
Avsnitt 5 – Vi pratar Almedalen (del 2)
Vi pratar mer om Almedalen. Gäst: Pernilla Hagbert (Arkitekter utan gränser) som också var i Almedalen. E05 som mp3.
Avsnitt 4 – Vi pratar Almedalen (del 1)
Fördjupning kring våra intervjuer i Almedalen. Medverkar gör Aminea Kakabaveh (v), Jan Lindholm (mp), Oskar Öholm (m), Barbro Engman (Hyresgästföreningen) och Emma Dominguez (Megafonen). E04 som mp3.
Avsnitt 3 – Korta klipp från Almedalen
Korta klipp från Almedalen. E03 som mp3.
Avsnitt 2 – Håkan Thörn (professor i sociologi)
Intervju med professor Håkan Thörn om hans forskning kring bostadspolitik och sociala rörelser. E02 som mp3.
Avsnitt 1 – Podden presenteras
Ett första avsnitt där Daniel Carlenfors och Mattias Axelsson pratar allmänt om Pennygången och vad som är fel med den nuvarande bostadspolitiken. E01 som mp3.
3 kommentarer