Pennypodden handlar (nästan alltid) om bostadspolitik. Men #bopol är rätt många olika saker. Här har vi samlar några olika teman som kan vara intressanta att dyka ner i.
Gentrifiering
Ordet gentrifiering är ett begrepp som används för att beskriva och förklara den process som sker när den sociala statusen i ett område höjs och en bortträngning av resurssvaga grupper sker. Forskaren Catharina Thörn pratar i avsnitt 62 om just dessa mekanismer och teorierna bakom. Thörn var också en av deltagarna på ett panelsamtal om gentrifiering (med bl.a. boende från Vita Björn). Tillsammans med Katarina Despotovic har hon givit ut boken Urbana Fronten om gentrifieringen i Kville.
Gränby i Uppsala är ett område där processen med renovräkningar (som är en aspekt av gentrifieringen) pågår – Åse Richard från Gränby berättar om detta i avsnitt 54. Gränby användes också som exempel när Daniel Carlenfors pratar om orsaker till, konsekvenser av och lösningar på problemet med gentrifiering. I Högdalen i södra Stockholm har aktivister ockuperat en gammal skola som protest mot gentrifiering (i det fallet rivning av gemensamma lokaler för att bygga dyra bostadsrätter). Ett annat sätt att gentrifiera är att omvandla hyresrätter till bostadsrätter, något som Nätverket Linjalen i Stockholm (och Johan Johansson) har kämpat emot och vunnit.
Margit Meyer från Berlin ger en internationell utblick när hon pratar om lokalt motstånd mot gentrifiering i Hamburg.
Renovering av miljonprogrammet
Miljonprogrammet måste renoveras, men hur ska det betalas. Lyssna på debatten som GP, Okidoki och Alla ska kunna bo kvar anordnade med riksdagens politiker. De sociala konsekvenserna av hyreshöjningar i samband med renoveringar har Boverket undersökt (och vi har intervjuat).
Mikael Mangolds doktorsavhandling handlar om utmaningarna med att renovera miljonprogrammet. De som har lägst inkomster kommer att få de största hyreshöjningarna.
För ett lite annorlunda perspektiv på miljonprogrammet rekommenderar vi professor Erik Stenberg från KTH som tittat just på miljonprogrammets dolda kvaliteter. Ett bredare perspektiv ger Ola Nylander när han pratar om svensk bostadspolitisk historia.
Lokalt motstånd
Runt om i landet gör boende motstånd mot hyreshöjningar vid renovering. Vi har pratat med:
- Boende på Valla torg
- Högdalens vänner om ockupationen i Högdalen
- Åse Richard (Gränby)
- Johan Johansson (Nätverket Rädda Linjalen)
- Karin Löfgren, Karin Sandström och Mania Teimouri från Vita Björn
Bostadspolitik
Bostadspolitik bedrivs på många nivåer: både kommunalt och lokalt, både inomparlamentariskt och utomparlamentariskt. Vi har pratat med bostadsminister Mehmet Kaplan (och fd bostadsministern Stefan Attefall). Dessutom har vi pratat med de bostadspolitiska talespersonerna för de olika partierna.
På kommunal nivå pratade vi inför valet 2014 med de lokala partierna (utom SD). Dessutom har vi låtit Johannes Hulter (s) och Hampus Hagman (kd) från byggnadsnämnden duellera om bostadspolitik i Göteborg.
Forskning
Ett område vi ofta och gärna återkommer till är forskning om bostadssituationen i Sverige och världen. Irene Molina (professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet) pratade om kulturgeografi och bostadspolitik, forskning och politik.
Vi har också pratat Jenny Stenberg (forskare på Chalmers vid Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik) om medborgarinflytande i samband med renoveringar och stadsplanering.
Mikael Mangolds doktorsavhandling handlar om utmaningarna med att renovera miljonprogrammet. De som har lägst inkomster kommer att få de största hyreshöjningarna.
Hyresgästföreningen
Vi har pratat med olika personer på Hyresgästföreningen: Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, regionchefen Anna Lönn Lundbäck, fd förbundsordföranden Barbro Engman, förhandlingschefen i Västra Sverige Pedram Kouchakpour, förbundsstyrelseledamoten Martina Enghardt.
I olika sammanhang har vi också pratat med medlemmar i Hyresgästföreningen, t.ex. på deras temadag om bostadspolitik.